Feodor Mihailovici Dostoievski

Pe 9 februarie 1881, a trecut la cele vesnice Feodor Mihailovici Dostoievski (n.11 noiembrie 1821), unul dintre cei mai importanti scriitori rusi.

„Dostoievski a cautat toata viata lui, cu pasiune, sa-l descifreze pe om si la sfarsit el a stiut sa citeasca in om numele lui Hristos” (Paul Evdokimov).

„După citirea atentă a ultimelor lui romane, Dostoievski ne apare ca unul ce a cunoscut marea taină finală a ortodoxiei: isihia şi rugăciunea inimii.

Makar Ivanovici din Adolescentul – omul mereu fericit, pribeagul voios neştiutor de oboseală – o dovedeşte cu prisosinţă. Pe Makar Ivanovici nedreptatea şi răul nici nu-l pot atinge; e întruchiparea însăşi a idealului din Spovedaniile pelerinului rus, a versetului 17 din capitolul 5 al epistolei întîi către Tesalonicieni, e ortodoxul care trăieşte necontenit bucuria învierii.
Drept este că Adolescentul, ca operă literară, nu-i cel mai de seamă în seria marilor romane dostoievskiene. In acest loc secundar şi-a îngropat autorul comoara.” ( N. Steinhardt, Jurnalul Fericirii)

Anunțuri

Un gând despre &8222;Feodor Mihailovici Dostoievski&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s