In ce fel se poate ruga cineva pentru cei care se sinucid

Iata o intamplare, care s-a petrecut in viata cuviosului Leonida de la Optina, care a murit in 1841. Tatal unuia dintre ucenicii sai, Pavel Pambovisev, a murit de moarte naprasnica, prin sinucidere. Fiul iubitor, a fost profund mahnit la aflarea acestei vesti, si si-a varsat durerea duhovnicului: „Moartea nefericita a tatalui meu este pentru mine o cruce grea. Da, eu sunt acum rastignit si voi duce aceste chinuri cu mine in mormant. Imi inchipui vesnicia ca fiind cumplita pentru pacatosi, in care nu mai exista cainta, si sunt chinuit de caznele vesnice care il asteapta pe tatal meu, care a murit fara pocainta. Spune-mi, Parinte, cum imi pot alina aceasta durere?”

Parintele a raspuns: „Ai incredere atat in tine, cat si in soarta tatalui tau, care se afla in voia lui Dumnezeu, Care este Atotintelept si Atotmilostiv. Sa nu fii curios si nu incerca sa afli tainele Celui Prea Inalt. Straduieste-te cu umilinta si intelepciune sa te intaresti intr-o suferinta pe care sa o poti rabda. Roaga-te Atotbunului Ziditor, si indeplineste-ti datoria de iubire si obligatia de fiu.”

La intrebarea: „In ce fel se poate ruga cineva pentru astfel de oameni?” raspunsul a fost: „In duhul oamenilor virtuosi si intelepti, roaga-te astfel: „Cauta, o, Doamne, sufletul pierdut al tatalui meu. Daca este cu putinta, ai mila! De nepatruns sunt judecatile Tale. Nu socoti aceasta rugaciune a mea ca un pacat; ci faca-se voia Ta cea sfanta!””

Roaga-te simplu, fara vreun model, punandu-ti inima in mana Celui Prea Inalt. De buna seama ca nu a fost voia lui Dumnezeu ca tatal tau sa aiba o moarte atat de napraznica. Acum tatal tau se afla in voia Aceluia Care poate arunca atat sufletul cat si trupul lui in cuptorul de foc, care poate smeri sau inalta, incredinta mortii sau aduce la viata, a trimite in strafundurile iadului sau a ridica la ceruri. In acelasi timp, El este milostiv, Atotputernic si plin de iubire, incat toate insusirile bune ale celor nascuti din tarana, nu sunt nimic fata de marea Sa bunatate. De aceea, nu ar trebui sa suferi peste masura. Vei spune: „Eu imi iubesc tatal, si de aceea ma mahnesc fara alinare. Este adevarat. Dar Dumnezeu l-a iubit si il iubeste cu mult mai mult decat il iubesti tu. Si astfel, iti ramane sa lasi soarta vesnica a tatalui tau in seama bunatatii lui Dumnezeu, Care, daca El vrea are mila, dar cine poate sa se impotriveasca Lui?”

Si astfel, aceasta rugaciunea personala, care poate fi spusa acasa sau in chilie, asa cum a facut-o Parintele Leonida pentru ucenicul sau, avand experienta duhovniceasca, poate servi crestinului ortodox ca un exemplu de rugaciune pentru orice crestin neortodox, care ii este apropiat. De exemplu, crestinul se poate ruga astfel: Ai mila, o, Doamne, daca este cu putinta, de sufletul robului Tau (numele) care a plecat dintre noi in viata cea vesnica, rupt fiind de Sfanta Biserica Ortodoxa a Ta! De nepatruns sunt judecatile Tale. Nu socoti aceasta rugaciune a mea ca un pacat, ci faca-se sfanta voie a Ta!

foto: google

Parintele Serafim Rose, „Sufletul dupa moarte”, ANEXA IV – Rugaciune pentru neortodocsi (fragment)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s