Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [2]

 

Cuvantul 1

Scrisoare despre felurite lucruri privitoare la vietuirea in linistire [isihie]

6. Fiindca omul lipsit de cele de trebuinta pentru vietuirea sa nu-si poate savarsi alergarea in liniste, nici primi cununa [2 Tim 4,7-8], caci in vremea incununarii tocmai ceea ce ii lipseste ii va tulbura gandirea si va semana in ea frica. Ci se cade ca vietuirea [ ascetica] sa fie bine potrivita cu tot ceea ce e nevoie, fie in trup, fie in suflet.

7. Asa cum capitanul unei corabii nu va putea iesi pe mare nici macar pentru un scurt drum daca ii lipsesc instrumentele de navigatie si pana nu are la locul lor pe corabia lui toate cele de trebuinta, tot asa si cel ce calatoreste pe calea vietuirii singuratice si doreste sa se bucure de roadele ei si sa vada nadejdea in Dumnezeu in sufletul lui: daca ii va lipsi chiar si un lucru marunt din cele de trebuinta calatoriei lui, atunci cand va avea nevoie de el, acest lucru mic pe care a uitat sa-l ia il va lipsi de orice folos.

8. Inainte de orice, vietuirea aceasta [singuratica] cere timp si staruinta. Caci daca nu e cu putinta sa invatam mestesugurile acestei lumi fara sa staruim mult timp cu sarg in ele, pana cand gandirea va fi deprins rostul si modul de infaptuire a mestesugului pe care si-a pus in gand sa-l deprinda, cu atat mai mult in ce ne priveste. Si daca un mestesug vazut cu ochii cere atata timp si sarguinta pentru a-l deprinde, cu cat mai mult mestesugul Duhului pe Care ochiul nu-L poate vedea, unde cel care invata nu stie de la cine invata si e nevoie de multa curatie. Invatatorul este aici Duhul, mestesugul e ascuns, iar cei care ne impiedica de la el sunt [fapturi] netrupesti; el cere mult timp si o lucrare statornica, iar in cursa deprinderii lui va incerca sa ne insele si trupul, iar piedicile pe care le pune in calea lui sunt multe si nenumarate.

9. De aceea, omule, aceasta vietuire cere inainte de toate timp si staruinta; apoi rabdare pentru a indura ostenelile si a starui in singuratate si in chinurile ei; acesta e lucrul cel mai anevoios si aspru al acestei vietuiri din pricina multimii luptelor legate de izolarea de tot si de toti. Nu trebuie sa schimbam insa numaidecat ceea ce am inceput, ci sa staruim in el ca o mama care naste in dureri si staruie in ele pana cand ele inceteaza.

10. Mai trebuie ca vietuirea sa fie echilibrata, astfel ca in feluritele osteneli vietuirea sa fie egal cumpanita, ca nu facem doar una sau doua osteneli care ne plac, dupa dorinta noastra, in dauna altor osteneli de care avem mai multa nevoie. Ci mai degraba vietuirea sa fie echilibrata in mod egal in toate ostenelile care duc la viata cea mai buna. Cum va fi timp pentru citire, va trebui sa fie si pentru slujba[1]; cum va fi pentru slujba, va trebui sa fie si pentru ingenunchieri; cum va fi pentru ingenunchieri, va trebui sa fie si pentru post; cum va fi pentru post, va trebui sa fie si pentru ostenelile noptii, si, impreuna cu acestea, pentru lucrarea ascunsa a gandirii, ca inima sa nu se relaxeze si sa fie lasata singura atunci cand trupul se osteneste, si pentru ca puterea rationalitatii din inima sa-si dea seama de ce este ascuns in cele vazute si cum toate cele facute in cele vazute se fac spre folosul celor ascunse.

 


 

[1] [ pravila sau canonul de rugaciune al monahului alcatuit din cele Sapte Laude si Psaltire]

<- pagina anterioara                                                                                  continuare ->

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [2]&8221;

  1. Pingback: Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [1] | indulciri cu dor

  2. Pingback: Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [3] | indulciri cu dor

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s