Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [1]

Cuvantul 1

Scrisoare despre felurite lucruri privitoare la vietuirea in linistire [isihie]

1. Inceputul intregii vieti in Dumnezeu, fratele meu, e sa ai o credinta tare pe drumul vietuirii tale [ascetice], ca sa poti suge toata dulceata pe care a asezat-o Duhul in cartile sfinte.

Nu vorbesc de credinta cu care-L marturisesti pe Dumnezeu, fiindca e de prisos sa aduc aminte acest lucru celor ce au lasat lumea si au iesit din ea ca sa urmeze lui Dumnezeu.

As vrea sa te intaresc printr-o credinta neindoielnica doar in nadejdea lucrurilor bune asezate pe aceasta cale, lucruri care ne-au fost predate de cartile sfinte si pe care nevoitorii [ascetii] le-au atins si le ating si astazi.

2.  Cand auzi marturiile Parintilor despre slava vietuirii pline de taine a vietii singuratice pe care Duhul Sfant a asezat-o in scrierile lor drept imbold, cand vei auzi ca au fost cei dintai, nu te descuraja […] caci si tu vei dobandi aceste lucruri […] fiindca e deja cu tine, caci Duhul a asezat de o vreme in tine o pregustare a lor. Ele vor fi ale tale la vremea lor, dar aceasta n-a venit inca. Domnul stie vremea cand e potrivit sa ti le dea, caci aceste lucruri bune sunt pastrate de El pentru tine si pentru cei asemenea tie. Acum sau mai incolo ele vor fi negresit ale tale, numai sa fii inlauntrul staului potrivit dorintei Celui care intr-o zi iti va da cununa. Caci si El vrea sa ti le dea, dar nu esti inca in stare sa le primesti cum ai vrea pana ce n-a venit vremea lor, si atunci Insusi Domnul va face sa straluceasca in tine cunoasterea lor fara sa-L fi rugat aceasta.

3. Pazeste-te sa nu ajungi necredincios atunci cand, cautand aceste lucruri, nu le gasesti la indemana, ca nu cumva de aici sa se nasca in tine ceva ce nu cauti si nu cunosti, caci necredinta primeste pedeapsa. Nu spune: ” Cat nu m-am ostenit si n-am gasit nimic!” sau : „Realitatea nu se potriveste cu maretia cuvintelor!” Fereste-ti gandirea de un asemenea cuget, caci pedeapsa urmeaza indeaproape necredinta; inima necredincioasa e vrednica de osanda. Care va fi pedeapsa? Faptul de a cadea in deznadejde prin parasirea de Dumnezeu pricinuita de necredinta ta; deznadejdea te va preda lincezelii [akediei], lancezeala te va preda nepasarii, iar aceasta te va scoate din nadejde. N-ar putea fi un rau mai mare care sa vina peste tine.4. Fratele meu, prieten drag al sufletului meu, cunoaste ca linistirea [isihia] si toate vietuirile [ascetice] isi vor aduce roada pe masura timpului si staruintei in ele. Cum spunea un batran: „Linistirea si odihna din chilie atârna de sârguința in ele si de pazirea lor”. Daca esti lipsit de sârguință si staruinta in lucrarea lor, nu te astepta la adevarata mangaiere care vine de la ele. Or tu nu esti bine intemeiat in obisnuinta lucrarii lor, care in mod normal desfiinteaza plictiseala care este in ele. Si fiindca nu faci decat sa incepi mereu, si din pricina departarii de ele, nu te deprinzi in nimic: inainte ca un lucru sa-si aduca roada lui, ai si ajuns departe de el.

5. Orice vietuire nestatornica si de scurta durata va fi lipsita de roade. Nu spun asta ca sa te dojenesc, ci ca sa-ti arat telul si calea. Ia drept pilda un pom care tocmai a fost sadit: daca acela care l-a sadit e neiscusit si-l lipseste de obisnuita udare atunci cand se ivesc primele frunze si primii muguri, pomul se ofileste si se usuca. Si va fi nevoie de mult timp pana sa-si traga in el din pamant puterea apei si sa revina la viata. Sau poate ca acela il muta adeseori dintr-un pamant in altul si, pentru ca sa faca aceasta, ii misca radacinile si il misca neincetat. Dupa care se mira ca pomul nu aduce roade! Asa stau lucrurile si cu omul lipsit de iscusinta: nu judeca lucrurile sale plecand de la vietuirea lui, ci cere de la Dumnezeu ceea ce crede el ca-i este potrivit, pentru ca socoteste ca n-are nimic din ce i-ar trebui. Las deoparte lucrurile ascunse ale gandirii, din care Dumnezeu a facut scopul potrivit omului; El va cere de la noi si lucrurile din afara ale vietuirii [ascetice], vrand sa stie daca le-am pus in lucrare potrivit treptei noastre.

continuare->

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [1]&8221;

  1. Pingback: Sf Isaac Sirul: Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata [2] | indulciri cu dor

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s