Sfantul Isaac Sirul: Arderea inimii pentru intreaga zidire

Ce este pocainta? Parasirea celor mai dinainte si intristarea pentru ele.

Si ce este curatia pe scurt? Inima plina de mila pentru toata firea zidita.

Si ce este desavarsirea? Adancul smereniei, care este parasirea tuturor, atat a celor vazute, cat si a celor nevazute…

Ce este pocainta? O inima zdrobita si smerita…

Si ce este inima plina de mila? Arderea inimii pentru toata zidirea, pentru oameni, pentru pasari, pentru dobitoace, pentru draci si pentru toata faptura. In acest caz, gandul la acestea si vederea lor fac sa curga din ochi siroaie de lacrimi.

Din mila multa si apasatoare ce stapaneste inima si din staruinta, inima se micsoreaza si nu mai poate rabda sau auzi, sau vedea vreo vatamare, sau vreo intristare cat de mica, ivita in vreo zidire.

Si pentru aceasta aduce rugaciune cu lacrimi in tot ceasul si pentru cele necuvantatoate si pentru dusmanii adevarului si pentru cei ce-l vatama pe el, ca sa fie paziti si iertati; la fel si pentru firea celor ce sa tarasc pe pamant. O face aceasta din multa milostivire ce se misca in inima lui fara masura, dupa asemanare lui Dumnezeu.

[…] Iar semnul celor care au ajuns la desavarsire este acesta: de vor fi predati de zece ori pe zi arderii pentru dragostea oamenilor, nu se vor satura de ei. precum a zis Moise catre Dumnezeu: „De le ierti lor pacatul, iarta-l. Iar de nu,  sterge-ma si pe mine din cartea in care m-ai scris” [Is 32, 31]. Si precum a zis fericitul Pavel: „M-as ruga sa fiu anatema de la Hristos pentru fratii mei” si celelalte [Rm 9, 3]. Si iarasi: „Acum ma bucur de necazuri pentru voi, cei din neamuri” [ Col 1, 24]. Dar si ceilalti apostoli au primit moartea in toate chipurile, in schimbul vietii oamenilor

Iar ca sfarsit al tuturor acestora, Dumnezeu si Domnul L-a dat pentru dragostea Sa pe Insusi Fiul Său la moarte prin cruce . „Ca asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, Incat si pe Unul-Nascut Fiul Sau L-a dat la moarte pentru ea” [In 3, 16].

Nu pentru ca n-a putut sa ne izbaveasca pe noi in alt chip, ci a voit sa ne invete prin aceasta pe noi dragostea cea folositoare. Si ne-a apropiat pe noi de Sine in moartea Unuia-Nascut Fiului Sau.

Si daca ar fi avut ceva mai de pret decat pe Fiul Sau, si aceasta ne-ar fi dat-o ca sa se afle in El neamul nostru.

Si pentru dragostea Lui cea mare n-a voit sa sileasca libertatea noastra, desi putea sa o faca, ci sa ne apropie de Sine prin dragostea cugetului nostru.

Si Insusi Hristos a ascultat de Tatal Sau pentru dragostea Sa fata de noi, ca sa primeasca asupra Sa ocara si mahnirea, cu bucurie, precum zice Scriptura: „In locul bucuriei ce o avea, a rabdat crucea, dispretuind rusinea”[ Evr 12, 2]

De aceea a spus Domnul in noaptea care a fost vandut: „Acesta este trupul Meu, care se da pentru lume, spre viata; si acesta este sangele Meu care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” [Mt26, 26-28]. Si pentru noi zice iarasi: „Eu Ma sfintesc pe Mine” [In 17, 19]

Sfantul Isaac Sirul, „Cuvinte catre singuratici pentru viata duhului” (fragm)

Anunțuri

Un gând despre &8222;Sfantul Isaac Sirul: Arderea inimii pentru intreaga zidire&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s